A 2 óránként "csirke-rizs-brokkoli" irányzattal szemben új trend hódít az egészség és fitnesz világában, az úgynevezett átmeneti böjt.


Az átmeneti böjt egy étkezési mintát jelent, amelyben az éhezés és az étkezés időszakai ciklikusan váltják egymást. (Majdnem) mindegy, hogy mit eszel, a lényeg az, hogy mikor.  A böjt időszakában tilos ételt fogyasztani, csak kávét, teát, vizet, egyéb kalóriamentes folyadékot vagy étrend kiegészítőt vehetünk magunkhoz. Az étkezési ablakban fogyaszthatjuk el a szilárd táplálékot.


De miért jó nekünk, ha így (nem) étkezünk?


Az átmeneti böjt egészségre gyakorolt hatása


Elődeink az elmúlt évezredek során rendszeresen böjtöltek egyszerűen azért, mert nem állt mindig a rendelkezésükre elengedő élelem, de az ételmegvonás bizonyos formái megtalálhatóak a vallási előírásokban is. Az éhezés teljesen természetes állapot az emberi test számára, sőt egyenesen jó hatással van szervezetünkre a táplálékmegvonás. Nem véletlen, hogy betegség esetén ember és állat egyaránt ösztönösen böjtölni kezd. 


Az éhezés hatására jelentősen csökken a vércukor és inzulinszint, megnő a növekedési („fitnesz”) hormon szintje, nő az inzulinérzékenység, a testben zajló gyulladásos folyamatok megszűnnek, a sejtek gyorsabban regenerálódnak. Ennek következtében számos betegség megelőzésében lehet szerepe a böjtölésnek, mint pl. a 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegségek, rák, Alzheimer kór, stb. Sőt! Az átmeneti böjt segíthet abban, hogy tovább éljünk és tovább megőrizzük fiatalos külsőnket.


Ezeken túlmenően alkalmazható fogyási célzattal is, hiszen az étkezések számának csökkenésével, valószínűleg csökken a napi bevitt kalóriamennyiségünk is, de az éhezés hatására a testben lezajló folyamatok is elősegítik a zsírpárnák eltüntetését. Mindezt úgy, hogy nem több, hanem éppen kevesebb figyelmet kell fordítanunk a mindennapi ételeink elkészítésére.


A ketogén diétával együtt alkalmazva az egyik legjobb zsírégető módszer.


Az átmeneti böjt legnépszerűbb típusai


16/8 módszer


A legnépszerűbb átmeneti böjt stílus. Egy nap 8 órán át étkezhetünk, és 16 órát böjtölünk. Nők esetében elegendő lehet a napi 14 óra is.


Eat-stop-eat


Heti 2X24 órás böjtöt jelent. Előnye, hogy mégis mindennap eszünk, hiszen a módszer lényege hogy a nap egyik étkezésétől a következő nap ugyanazon étkezéséig böjtölünk.


5:2 diéta


A hét 2 napján mindössze 500-600 kcal-t fogyasztunk.


ADF diéta


Minden másnap 500-600 kcal-t, vagy semmit nem fogyasztunk.


Harcosok étrendje


Ez volt az első diéta, amely az átmeneti böjtölés pozitív hatásaira épít. A nap folyamán csak nyers zöldségeket, gyümölcsöket rágcsálhatunk, este pedig, egy 4 órás étkezési ablakban, fogyaszthatjuk el a napi ételadagunkat.


Kinek nem ajánlott?


Alultáplált személyek és étkezési zavarral küzdőknek nem ajánlott kipróbálni. 
Egyes tanulmányok azt bizonyítják, hogy a nők esetében kevesebb pozitív hatással jár a böjtölés, mint a férfiaknál. Ugyanakkor az interneten számos hölgy mutatja be sikereit, így érdemes kipróbálni, hogy nekünk beválik-e.

30 nap átmeneti böjtölés eredménye


Fontos! 


Az átmeneti böjtölés egy módszer, ami megkönnyítheti számunkra egészségünk védelmét és a fogyást. Bár nem határozza meg, hogy milyen ételeket fogyaszthatunk, ne higgyük el, hogy bármit és bármilyen mennyiségben ehetünk. Hiszen „az vagy, amit megeszel”. Érdemes az egészséges ételeket választani a junkfood helyett.


Források:
https://www.healthline.com/nutrition/what-is-intermittent-fasting#section2
https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide#section1
https://www.healthline.com/nutrition/6-ways-to-do-intermittent-fasting


Képek forrása:
https://www.georgehealth.com/toolkit/nutrition/meal-timing/
https://koopmanfitness.com/ketogenic-diet-intermittent-fasting-weight-loss-solution/