A ketogén diéta elnevezés egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú, mérsékelt fehérjetartalmú és magas zsírtartalmú étrendet takar, melynek hatására a máj zsírból ketontesteket állít elő, hogy energiával lássa el szervezetünket. Tulajdonképpen a szervezetünk egy zsírégető gépezetté válik a megfelően kivitelezett diéta hatására. Szó szoros értelemben.

Miért fogyunk?

Magas szénhidráttatalmú ételek fogyasztásakor  glükóz termelődik, amely elsődleges energiaforrásaként szolgál testünknek. Ebben az esetben szervezetünknek nincs szüksége az elfogyasztott zsírra, ezért elraktározza azt, zsírpárnák formájában.

A szénhidrát bevitel drasztikus csökkentésével (napi 20-30 g) előidézhetjük a ketózist,  ami testünk természetes túlélő mechanizmusa éhínség idején. Mivel szénhidrátból nem jut energiához a szervezet a megfelelő működése biztosításához (test)zsírból fog energiát előállítani. A ketogén diéta hatalmas előnye, hogy bár előidézzük az éhezés állapotát, és élvezhetjük a böjtölés előnyeit, a megemelt zsírbevitel miatt mégsem fogunk éhséget érezni! Sőt, mivel a szervezet átáll arra, hogy zsírból nyerjen energiát, nem fogja lebontani az izomzatunkat.

A fogyáson túl számos előnye van a diétának. Eredetileg epilepsziás gyermekek kezelésére fejlesztették ki az orvosok, de jó hatással van egyéb neurológiai betegségekre, aknéra, inzulin rezisztenciára, cukorbetegségre, magas vérnyomásra, stb. (ezekről később még írni fogok.)

Ettől függetlenül, akinek bármilyen betegsége van, csak orvosával egyeztetve kezdje el a diétát!

Milyen a ketogén étrend?

Először meg kell állapítanunk a számunkra javasolt napi kalóriabevitelt egy ketó kalkulátor segítségével. Ez a kalkulátor meg fogja határozni a napi javasolt szénhidrát, fehérje és zsír bevitelünket is grammban. Általánosságban elmondható, hogy fogyási célzattal a napi energia 70/75%-át zsírból, 20/25%-át fehérjéből és mindössze 5%-át szénhidrátból kell bevinni. Ezek a számok azt jelentik, hogy a szénhidrátból maximum ennyit lehet enni, fehérjéből érdemes megenni, de ezt se nagyon lépjük túl és a zsírból ez a maximum,  amit megehetünk. A szervezet ugyan zsírból nyeri az energiát, de ha nem visszük be a szükséges mennyiséget a raktárainkhoz fog nyúlni, vagyis fogyunk.

 Sajnos az a rossz hírem, hogy kezdetben számolgatni kell az ételt (valamely erre alkalmas kalkulátorral), amíg kitapasztaljuk a megfelelő mennyiségeket és makrotápanyag arányokat. Igen kell! Létezik ugyan az ún. lusta ketó diéta, melynek követői csak a szénhidrát alacsonyan tartására figyelnek, de túl magas fehérjebevitel hatására glükóz termelődik, ami nem a barátunk ketogén diéta idején. Az elején körülményes lesz kivitelezni az állandó méricskélést, az arányok eltalálását, de minden kezdet nehéz, nem? Néhány hónap és kisujjból menni fog az egész. 

Bátran fogyaszthatunk halat, húsokat,tojást, tejtermékeket (főleg zsírdús sajtot), zöldségekből azt, amelynek 100g-ja 4-5 g szénhidrátnál nem tartalmaz többet (általában, ami a föld felett nő), állati és növényi eredetű zsírokat, olajokat, magokat. Értelemszerűen nem ajánlottak a magas szénhidráttartalmú ételek, mint pl. pékáru, tésztafélék, keményítő tartalmú zöldségek, sajnos a gyümölcsök nagy része. Viszont van egy jó hírem! Magas kakaótartalmú étcsoki mehet bátran! Napi 10-20 g, főleg a kezdeti időszakban életmentő lehet.

 Ezen túl egy sima ketogén diétában ehetünk bármit, akkora mennyiségben, ami belefér a napi keretünkbe. Tehát akár paleo, akár vegetáriánus vagy vegán étrendet követünk  a ketogén diétát ennek megfelelően alakíthatjuk. 

Kinek javaslom?

Csak elszántaknak! Komolyan.

Valószínűleg fogom még ismételni, de a ketogén diétát vagy csinálod vagy nem, vagy ketózisban vagy vagy nem. Csaló étkezés, csaló nap nincs! De egy idő után, nem is fogod kívánni. Elég lesz az a kis étcsoki.

Ismerkedj vele, olvass utána, ha elég elszánt vagy vágj bele és tarts ki az elején, amikor nehéz. Hidd el megéri!

Források:

https://www.ruled.me/guide-keto-diet/

https://www.dietdoctor.com/low-carb/keto

Kép forrása:

https://www.bodybuilding.com/fun/ketogenic-diet-your-complete-meal-plan-and-supplement-guide.html